INFOBIRO: Publikacije
OLIMPIJADA PODSTREK SMUČANJU

VECERNJE_NOVINE,

Svi prisutni delegati su se najpohvalnije izrazili o pripremama za predstojeće Zimske olimpijske igre • Za novog predsjednika Predsjedništva SSJ izabran Muhamed Abadžić

OLIMPIJADA PODSTREK SMUČANJU

Autori: M.DAKIĆ

Zimski sportovi su u stalnoj ekspanziji - jednodušan je zaključak prezentiran na sjednici Konferencije Smučarskog saveza Jugoslavije. Ipak, najviše pažnje posvećeno je predstojećim XIV zimskim olimpijskim igrama, pripremama za ovu grandioznu manifestaciju i učešću naših sportista u Sarajevu. Istaknuto je da ove igre treba da budu podstrek za jačanje smučarskog sporta i njegovu afirmaciju i da treba još više raditi na propagandi zimskih sportova kod nas. Svi prisutni delegati su izuzetno pohvalno govorili o naporima koji se ulažu da se ZOI dočekaju što spremnije i o podršci koju treba dati gradu domaćinu. Sa svoje strane, predsjednik Izvršnog odbora ZOI Ante Sučić je naglasio da će sve biti učinjeno kako bi se naši predstavnici što bolje pripremili za nastup, tako da će se, na primjer, skakaonice plastificirati kako bi se omogućili treninzi našim skakačima. Tone Vogrinec je zamolio sve prisutne da se ne stvara imperativ medalja našim smučarima jer to može veoma negativno uticati, s obzirom na to da do sada nismo imali nekih zapaženih rezultata na zimskim olimpijskim igrama, ali da će takmičari dati sve od sebe kako bi postigli rezultate adekvatne svojim vrijednostima. Za novog predsjednika Predsjedništva SSJ izabran je delegat Smučarskog saveza BiH Muhamed Abadžić. NAGRADE Na prigodnoj svečanosti dodijeljene su nagrade najuspješnijim sportistima protekle sezone. Najvišu nagradu, spomen plaketu, dobio je Vuk Šibalić dosadašnji predsjednik SSJ, a za smučara godine je proglašen Bojan Križaj kojem je pripala Zlatna značka SSJ. Najbolji takmičari po disciplinama su, u alpskim Bojan Križaj i Anja Zavadlav, skokovima Primož Ulaga, trčanju Ivo Čerman i Andreja Slekar, bijatlonu Jure Velikec i nordijskoj kombinaciji Drago Videc. Za osvojene medalje na međunarodnim takmičenjima priznanja su dobili Rok Petrović, Tomaž Čižman i Anja Zavadlav. Za najuspješnije klubove proglašeni su: “Novinar” - Ljubljana, Triglav - Kranj, Olimpija - Ljubljana, Romanija - Pale, Tržić i Mojstrana.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.