INFOBIRO: Publikacije
 OLIMPIJADA ZA NEZABORAV

VECERNJE_NOVINE,

Bilo šta da se dešava u smučarskom sportu, Sveto Dragović, sekretar SSJ je prisutan. Uvijek u trci sa vremenom, mnoštvom papira i izvještaja pod rukom, spreman za razgovor sa svima kojima slušanje nešto znači u životu.

OLIMPIJADA ZA NEZABORAV

Autori: M.DAKIĆ

- Moram istaći da u posljednjih pet-šest godina smučarski sport doživljava snažnu ekspanziju - priča Dragović - koja je zahvatila cijelu Jugoslaviju. Slovenija još uvijek prednjači u vrhunskom sportu, mada je taj raskorak sve manji kada je u pitanju rekreativno bavljenje zimskim sportovima. Dok svi ne budu prilazili takmičenjima kao predstavnici Slovenije, dotle neće biti većeg kvaliteta. Mora postojati neophodan fond takmičenja, bar 50-60 startova da bi neko mogao da konkuriše za visok plasman u evropskim razmjerama. Naši počinju tek u decembru sa radom, a tako se ne postaje takmičar! Koji uslovi su potrebni da bismo se još više uključili u evropsku elitu, ne samo po rezultatima već i organizaciji takmičenja? - Izgradnja smučarskih centara i osposobljavanje kadrova za rad sa posjetiocima su na prvom mjestu. Zimski turizam je korisna privredna djelatnost, tu je i industrija opreme, vezova, majica, to moramo adekvatno iskoristiti. U svemu tome, koliki je udio Olimpijade u Sarajevu? - Ogroman! Moram naglasiti da nijedan zimski centar nije imao u toj mjeri spremna borilišta kao Sarajevo, a to je izjavio i Samaranč, koji je oduševljen ovim terenima. Još nešto je bitno: svaki građanin naše zemlje, posebno Sarajlije, mora shvatiti Igre kao svoje, a to se već i pokazalo kroz akciju donatorstva. Sasvim sam siguran da će Olimpijada u potpunosti uspjeti, a to podrazumijeva i uspjeh naših predstavnika od kojih, ipak, ne treba mnogo tražiti, jer svaki visok plasman je veliki uspjeh.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.