INFOBIRO: Publikacije
Čija je Allahova kuća

DANI,

Rijaset IZ-a BiH je, negdje pred kraj prošle godine, osnovao dvije komisije koje treba da ustanove ima li vehabija u BiH. U meduvremenu, braca su odabrala prvo Begovu, a onda i sarajevsku Carevu džamiju da Rijasetu olakšaju istragu i iz cetvrtka u cetvrtak obracunavaju se sa tamošnjim imamom nespremnim da se sam suprotstavi drugacijem tumacenju islama. Šta je sljedece?

Čija je Allahova kuća

Autori: ELDIN HADŽOVIĆ

U prošli cetvrtak, nakon ikindije namaza, iz Careve džamije su izašli vjernici. Svi, osim cetvorice, koja su odlucila sacekati svojega šejha Jusufa Barcica i saslušati ders, predavanje koje Barcic svakoga cetvrtka održi momcima sa karakteristicnim dugim bradama i kratkim nogavicama, zbog kojih ih nazivaju vehabijama. To je za njih pogrdan izraz koji ne prihvataju, pa cemo ih zvati onako kako oni sami sebe oslovljavaju - braca. Imam Careve džamije Sadrudin Išeric stoji pred džamijom i govori: "Ha .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.