INFOBIRO: Publikacije
Umjetnost pljačke ili pljačka umjetnosti

DANI,

Veliki broj bh. autora je svoja autorska prava zaštitio u zemljama u kojima se zakoni o zaštiti intelektualne svojine zapravo poštuju, postajuci prakticno strani autori. U BiH djeluje samo jedna agencija za zaštitu autorskih prava, a autori koji njome nisu zadovoljni dijele se u dvije grupe: na one koji se iz neznanja žale i na one koji mudro šute jer su porezi koje placaju "strogo cuvane tajne"

Umjetnost pljačke ili pljačka umjetnosti

Autori: ELDIN HADŽOVIĆ

Sarajevski mediji su prošle sedmice objavili nesvakidašnju vijest: Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu, koju je Sud BiH potvrdio, protiv Amela Tahirovica iz Sarajeva, zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava. Prema navodima optužnice, Tahirovicu se stavlja na teret da je nabavio knjigu Davincijev kod Dana Browna, te da ju je bez odobrenja nosioca autorskih prava, u ovom slucaju izdavaca VBZ-a Sarajevo, izložio na Bemustovom štandu. Nesretni je prodavac piratsko izdanje knj .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.