INFOBIRO: Publikacije
Sela koja su pojeli vukovi

DANI,

Prije rata ovdje je živjelo preko 400 stanovnika, u stotinjak domacinstava. Kraj je bogat pašnjacima, obradivim zemljištem i nepreglednim šumskim prostranstvom, a opet - preko svake mjere siromašni mještani su vec izgubili svaku nadu da ce ikada biti bolje. Gdje su zalutali traktori? Ko sve jede jagnjetinu? Kako se po babu i stricevima rastaljuju poslovi i radna mjesta?

Sela koja su pojeli vukovi

Autori: ELDIN HADŽOVIĆ

Fahrudin Celik je napustio Homar i postao podstanar kako bi mogao školovati djecu. Njegov primjer slijedili su mnogi. Oni manje sretni nisu mogli - ostali su u selu. Njihovo nekad napredno selo jedno je od najzabacenijih u sarajevskoj opcini Ilijaš. Danas se teško može reci da je više od cekaonice za smrt. "Ovdje nema života, ali za nas ga, izgleda, nema ni nigdje drugdje." Tako, ocigledno na osnovu gorkog iskustva, veli osamdesetogodišnji Asim Celik, jedan od prvih povratnika u Homar, koji, i .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.