INFOBIRO: Publikacije
Cigani, juriš!

OSLOBOĐENJE,

Dok sam iz vazduha posmatrala fantastična svjetla božićnih ukrasa, sjetila sam se Gorana Bregovića i njegove pjesme koja mi prije skoro petnaest godina nije dala da spavam. U to sam vrijeme živjela na Mejtašu sa jednom vrlo ozbiljnom studenticom prava, čijem su se društvu kasno uvečer jako dopadale trube iz soundtracka koji je Bregović 2000. godine napravio za film Emira Kusturice "Underground"

Cigani, juriš!

Autori: AJLA TERZIĆ

Isti dan kada sam letjela sa Floride, umro je Kalašnjikov. U čitulji stoji da je u bolnici u Izhevsku u Rusiji preminuo narednik Crvene vojske, tvorac najrasprostranjenijeg oružja AK47, ali i svih njenih kopija koje koriste nacionalističke vojske, teroristi, narkobande, pljačkaši banaka, revolucionari i džihadisti. Kalašnjikov je imao 94 godine, a broj u nazivu oružja označava godinu kada ju je napravio. Ovo se oružje koristilo i u Bosni, a koristi se danas i u Siriji, na svadbama i sahranama. D .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.