INFOBIRO: Publikacije
Bosanski jezik postaje endemski fenomen

STAV,

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu na Drugom simpoziju o bosanskom jeziku okupio je regionalne bosniste i lingviste. Zanimljiva izlaganja stručnjaka iz ovih oblasti ukazala su na trenutno stanje i dosadašnje rezultate u lingvistici, ali i nemar odgovornih društvenih institucija prema ovoj oblasti. U diskusijama o jezičkim politikama u Bosni i Hercegovini nametnulo se važno pitanje: je li nam bosanski jezik važan samo onda kad se negira njegovo postojanje?

Bosanski jezik postaje endemski fenomen

Autori: HAMZA RIDŽAL

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu sa dr. Alenom Kalajdžijom na čelu organizirao je Drugi simpozij o bosanskom jeziku. U hotelu Holiday, 12. i 13. marta, okupili su se eminentni stručnjaci, lingvisti i bosnisti, koji su u svojim izlaganjima ukazali na dosadašnje rezultate i potrebe u oblasti istraživanja i normiranja bosanskog jezika. Učesnici simpozija govorili su o trenutnom stanju bosnistike i lingvistike ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regionu, a provokativna promišljanja određe .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.