INFOBIRO: Publikacije
“Srednji put jedini je ispravan put”

STAV,

“Ideja srednjeg puta program je koji je baziran na pozivu muslimanima na mudrost i dijalog s drugima, koji je između privrženosti vjernicima i tolerancije spram onih koji to nisu, koji sarađuje s muslimanskim zajednicama koje ga podržavaju i oprašta onima koji misle drugačije, vodi računa o utjecaju promjena koje donosi novo vrijeme, mjesto ili okolnosti u šerijatskopravnom mišljenju, obrazovanju i sudstvu, mudro uočava postupnost u pozivanju ljudi u islam, procesu reforme i promjena”

“Srednji put jedini je ispravan put”

Autori: FILIP MURSEL BEGOVIĆ

Hutba reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, u kojoj upućuje na slijeđenje srednjeg puta i borbu protiv radikalizma, poprilično je odjeknula u bosanskohercegovačkoj javnosti. No, islamska filozofija srednjeg puta odavno je prepoznata u Islamskoj zajednici BiH kao jedini ispravni put. Nakon zastrašujućih terorističkih napada u Parizu i nakon slučaja terorizma u sarajevskom naselju Rajlovac, razgovarali smo sa Senadom Ćemanom (1971), direktorom Centra za dijalog – Vesatijja, koji već četiri godine d .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.