INFOBIRO: Publikacije
 “Pucanj u srce bošnjačkog bića”

STAV,

Imam Atik-džamije Omer ef. Camić kaže da ga je više pogodila izjava da je riječ o zalutalom metku, nego samo skrnavljenje džamije. “Vjernicima nije bilo nimalo jednostavno zbog svega što se dogodilo. Iako smo mi naučili na stalne prijetnje i provokacije, dugo se nije desilo da neko puca na džamiju”

“Pucanj u srce bošnjačkog bića”

Autori: HAMZA RIDŽAL

Točak je pokrenuo civilizaciju, a danas pokreće Janju. U maloj je čaršiji na istoku Bosne točak kolokvijalni naziv za bicikl, a Janja je jedno od rijetkih, ako ne i jedino mjesto u Bosni i Hercegovini, koje ima bicikala koliko i stanovnika. Slika Janje neodoljivo podsjeća na Amsterdam, grad bicikala. Parkinzi za auta ustupili su mjesto onima za bicikle. “Točak” nije samo prijevozno sredstvo u Janji. On je svojevrsna metafora sudbine Bošnjaka u ovom naselju kod Bijeljine. Točak sudbine okreće cik .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.